Χρήσιμες ιατρικές συμβουλές

Για να έχετε ευχάριστο ταξίδι σας παραθέτουμε μερικές χρήσιμες συνβουλές  ώστε να αντιμετωπίσετε εγκαίρως τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας, επιλέγουν για τις διακοπές τους μακρινούς προορισμούς, χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα, η Ταϋλάνδη, η Μαλαισία, το Μπαλί κ.α.

Η γεωγραφική τους θέση, το ιδιαίτερο κλίμα τους, αλλά και ο πλούσιος πολιτισμός τους είναι μερικά από τα κριτήρια επιλογής αυτών των χωρών.

Άλλωστε, πάντα τα μακρινά ταξίδια μάγευαν τον άνθρωπο! Στις μέρες μας η μετάβαση είναι πια πολύ πιο εύκολη από ότι κατά το παρελθόν.

Τι γνωρίζει όμως ο μοντέρνος ταξιδιώτης για τους κινδύνους υγείας, όταν ταξιδεύει προς τέτοιους προορισμούς; Σίγουρα έχει ακούσει για κάποιες τροπικές ασθένειες με περίεργα ονόματα. Οι γνώσεις του, όμως, δεν είναι οργανωμένες.

 

Με λίγα λόγια θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τις ταξιδιωτικές συμβουλές ως εξής:

• Πριν το ταξίδι μας θα πρέπει να επισκεφτούμε τον ειδικό ιατρό, ώστε να μας ενημερώσει ποιες ‘τροπικές ασθένειες’ ενδημούν στον προορισμό μας. Ποιο είναι το κλίμα (θερμοκρασία και υγρασία, υψόμετρο) την εποχή που θα ταξιδεύσουμε στον προορισμό μας. Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουμε και αν χρειάζεται να πάρουμε χημειοπροφύλαξη για την ελονοσία.

• Τα πολύωρα αεροπορικά ταξίδια θέλουν προσοχή, ιδιαίτερα από ομάδες ανθρώπων με ιστορικό εμβολικών επεισοδίων (θρόμβωση, πνευμονική εμβολή), αλλά και με θρομβοφιλική διάθεση. Έτσι θα πρέπει να κινούμαστε τακτικά όσο βρισκόμαστε στο αεροπλάνο, να πίνουμε πολλά νερά και να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ. Να φορέσουμε συμπιεστικές κάλτσες, εάν έχουμε φλεβική ανεπάρκεια και να πάρουμε ενδεχομένως ασπιρίνη.

• Χρόνιοι ασθενείς (διαβητικοί, υπερτασικοί, ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, στεφανιαίοι ασθενείς), που λαμβάνουν καθημερινά αγωγή, θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιατρό τους, ώστε να γίνει κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος της κατάστασης υγείας τους πριν το ταξίδι.

• Τέλος, καλό θα ήταν, ανάλογα με τον προορισμό μας και την περιοχή που θα επισκεφτούμε (αστική-αγροτική), να πάρουμε μαζί μας κάποια φάρμακα πρώτης ανάγκης όπως: αντιδιαρροϊκά, αντιεμετικά, αντιφλεγμονώδη-αντιπυρετικά, αντιβιοτικό ευρέος φάσματος). Βέβαια η επιλογή θα πρέπει πάντα να γίνεται σε συνεννόηση με τον ιατρό μας.

Έχοντας κάνει όλα τα παραπάνω έχουμε προετοιμαστεί με ασφάλεια για το ταξίδι μας, ώστε να μην υπάρξει καμιά δυσάρεστη έκπληξη στις πολιτιστικές μας εξερευνήσεις….

 

Πηγή: www.iatronet.gr